Guldhunden

Mjukt hunddagis och träning för liten och stor i Skogås!

Om hunddagiset

Glada dagishundar på skogsutflykt!

Guldhunden hunddagis ligger precis vid pendeltågstationen i Skogås, perfekt för dig som pendlar!

 

Vad är speciellt med oss?

Vi tror att en trevlig stämning på dagis minimerar stress, vilket ger väl fungerande hundgrupper och gladare hundar. Därför är vi noga med att inte använda våld i vår hundhantering, utan i stället lösa eventuella problem med belöningsbaserade metoder.

Ett exempel kan vara en hund som drar i kopplet när vi är ute på promenad. Det klassiska sättet att lösa ett sådant problem på hunddagis är att rycka i ett strypkoppel eller nypa hunden så att det gör ont när den drar, för att den ska sluta. Hunden börjar ofta gå fint i koppel till slut, men stressen ökar i hunden när den bestraffas fysiskt utan att veta varför. Hunden drar ju inte för att vara dum, utan för att den har mycket energi, är stressad eller helt enkelt inte har lärt sig att gå fint i koppel. Långvarig stress kan ge bland annat hudproblem, magproblem och psykiska problem, som ofta leder till bråk i hundgrupperna.

Om vi har en hund som drar i koppel så provar vi lite olika saker för att hitta det som funkar för just den hunden. Vissa hundar lyssnar mycket bra på rösten om man påminner dem om att inte dra, andra kan behöva tränas från början med beröm och belöning då de går fint, och vissa kommer på sig själv när man stannar till och väntar en liten stund. Att berömma hundarna med rösten när de går fint ger ofta mycket större resultat än vad man tror! Det är också viktigt att man har förståelse för att hundar som kommer nya till dagis har en högre stressnivå i början och problemet löser sig ofta av sig själv när de har funnit sig till rätta.

 

Har ni inga regler för hundarna?

Denna fråga får vi ofta, och här ligger missförståndet i att man har hört att mjuka metoder innebär att hundarna får göra precis hur de vill. Givetvis har vi regler för hundarna, för att vår samvaro ska fungera på bästa sätt. Några av de regler vi har är att hundarna ska gå i koppel utan att dra, de får inte tugga sönder inredningen och de ska uppföra sig trevligt mot andra hundar och människor. Reglerna finns till för att personalen inte ska få ont i ryggen, de andra hundarna inte ska må dåligt osv.


Skillnaden mellan oss och andra dagis är att vi lär hundarna vad det är som gäller på ett trevligt sätt. Vi förväntar oss inte att alla hundar ska gå perfekt i kopplet när de börjar i en ny miljö med en massa roliga hundkompisar! I stället lär vi successivt in med hjälp av belöning och tålamod vad för beteende som lönar sig.
Resultatet blir hundar som följer reglerna utan att man behöver påminna dem med ständiga bestraffningar.

 

Utevistelse

Förutom belöningsbaserad träning har vi också mycket utetid. Flera dagar i veckan tar vi ut alla hundarna samtidigt på förmiddagen, vilket innebär att de får vara ute i ca tre timmar. Då går vi till en rasthage, på långromenad eller till skogen med de som kan vara lösa. Övriga dagar är hundarna ute 1,5-2,5 timmar. Tiderna varierar lite då vissa hundar inte uppskattar att vara ute på långpromenad i ösregn, och det tar vi hänsyn till. I sådana fall får de hundarna en något kortare promenad den dagen och aktiveras av en av fröknarna inomhus i stället, med spel, träning eller tuggben.
Vi har även en grupp som tar det lugnare för valpar och "pensionärer" eller hundar som är skadade.

Under sommarhalvåret gör vi ofta heldagsutflykter då vi går längre och tar med oss lunch.

De långa utevistelserna ger glada och nöjda hundar och bidrar till att de är lugna när vi är inomhus.