Guldhunden

Mjukt hunddagis och träning för liten och stor i Skogås!

Liten eller stor?

På Guldhundens hunddagis tar vi emot både stora och små hundar på dagis, utom de allra största hundarna över 65 cm. Det är nyttigt både för de större och mindre att lära sig umgås med hundar av olika storlekar och raser. Vi ställer höga krav på de hundar som får börja hos oss, de måste fungera mycket bra tillsammans med de andra hundarna. På det sättet vet vi att nya hundar får en bra vistelse hos oss och har bra upplevelser med sig hem, även om de från början kan vara rädda eller försiktiga med tex andra eller större hundar.  

Vi fröknar har både små och stora hundar och vet att de små har samma behov som de större. Självklart finns det skillnader som gör att små och större hundar inte bör dela box eller vara lösa ihop, då det finns en risk att de större skadar de mindre. 

Däremot har både stora och små hundar lika stora krav på motion och stimulans. Vi har mindre hundar som inte gillar regn, och då får en kortare promenad och i stället inomhusaktivering, men vi har även större hundar som inte vill gå ut i regn! 

När vi går promenader har vi stora och små hundar ihop i koppel, så att de lär sig att umgås med hundar av alla storlekar. Några av våra småhundar var rädda för större hundar när de började hos oss men har lärt sig att lita på våra stora, snälla hundar.  Just att kunna lita på sin hundvänner oavsett storlek är en ovärderlig lärdom, som alla hundar bör få!

När det är dags för lek i rasthagen delar vi upp hundarna i mindre och större. Några av våra större hundar, som är lugna och försiktiga med de mindre, kan vara med när småhundarna leker. 

Mindre hundar

Våra mindre hundar är lika aktiva som våra större. De går på långpromenader och får vara lösa och leka i rasthagen eller skogen. Inomhus vistas de tillsammans i noga planerade grupper, där alla kommer överrens och trivs ihop. Trygghet i gruppen är viktigt, att man vågar lita på sina kompisar!

Eftersom våra mindre hundar motioneras lika mycket som de stora har de bra kondition. Det bidrar till ökad livslängd och motståndskraft mot sjukdomar och skador. När kroppen mår bra är det härligt att sträcka ut på ett fält med kompisarna!

       

Många av våra mindre hundar har ett stort behov av närhet och placeras i en grupp som de trivs bra i, med hundar med liknande behov. I gruppen Kexet vilar hundarna ofta i samma bädd, och personalen är gärna med och gosar! Vi har även en grupp för de som trivs med mer avskiljdhet, småhundar är lika mycket individer som större hundar! I alla boxar finns soffor, öppna mjuka burar och mysiga krypin att sova i. 

                   

Genom aktivering och stimulans i olika miljöer får också huvudet vad det behöver. Vi jobbar med skogsagility, dogparkour och träning. 

    

När det är kallt eller regnigt utgår vi ifrån individen när vi bestämmer aktivitet. De som inte tycker om vädret får en kortare promenad och sedan aktiveras inne, genom lek eller gos. Många av våra småhundar älskar att leka i snön, och självklart får de göra det!

   

Större hundar

Våra större hundar är ett väldigt mysigt gäng som alla kommer överrens med varandra. Det är viktigt när vi tar in större hundar att de fungerar och trivs bra med både små och stora hundar. Genom att under två års tid noga planera och bygga upp hundgruppen har vi nu ett toppengäng! Storhundarna är även de uppdelade i mindre grupper tillsammans med sina bästa vänner. De noga planerade grupperna gör att hundarna är trygga och glada. 

           

Större hundar är tyngre och den ökade belastningen gör att de löper större risk för problem med kroppen. Långa promenader ger starka, friska hundar som håller länge. Motionen bidrar till att hundarna kan hålla vikten, vilket sparar lederna. Vi vill ju att våra hundar ska vara med oss länge!


Många av våra större hundar älskar att sträcka ut och leka med kompisarna. Leken bidrar till att de blir mer språksäkra, får fysisk och mental träning och självklart har riktigt roligt! 

 

Alla större hundar uppskattar inte att busa runt med kompisarna och de aktiveras i stället med träning, spel eller ben. 

Vi har många retrievrar och andra vattenälskande större hundar och på sommaren går vi ofta och badar i Magelungen eller Dreviken som vi har nära till. Simning är en aktivering som är skonsam för kroppen och stärker leder och bygger muskler. Att kunna svalka sig i vattnet en varm sommardag motverkar även överhettning.

            

På promenaderna jobbar vi med aktiviteter för kropp och knopp, bland annat balansövningar och lydnad. Vi tränar även mycket koppelträning, hundmöten och kontakt. Hundägarna upplever ofta att detta har bra resultat på hundens lydnad även hemma!

De flesta av våra större hundar anser att det inte finns dåligt väder, och vill vara ute lika länge trots regn eller snö. De kämpar sig gärna fram i snöstorm för att få chansen att leka av sig i rasthagen! Men även stora hundar är individer och några trivs bättre med en kortare promenad och aktivering och mys inne i värmen. 

 Liten eller stor - din hund är välkommen att bli en i vårt glada gäng!